ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ

ΛΙΒΑΔΙΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ - ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας ζουν αποκλειστικά στη θάλασσα, είναι ένα
φυτό με ρίζες, άνθη, καρπούς, και μακριά φύλλα σαν κορδέλες. Η ιστορία της ξεκίνησε πριν 100 εκατομμύρια χρόνια, όταν η Ποσειδωνία αποίκησε τον βυθό των ωκεανών δημιουργώντας ένα νέο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Προσφέρουν ανεκτίμητα οφέλη στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενώ έχουν καταφέρει να επιβιώσουν σε όλες τις αλλαγές και τις ακραίες κλιματικές συνθήκες . Δυστυχώς, οι λειμώνες της Ποσειδωνίας διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταστροφής που προκαλείται από την σύγχρονη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι λειμώνες της Ποσειδωνίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση κάθε ζωντανού οργανισμού στον πλανήτη μας. Ελευθερώνουν οξυγόνο, καθαρίζουν τα παράκτια ύδατα, δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα και συμβάλλουν στην διατήρηση της βιοποικιλότητας του θαλάσσιου οικοσυστήματός μας που σταθεροποιεί το κλίμα τόσο σε τοπικό όσο σε παγκόσμιο επίπεδο. . Επιπλέον η Ποσειδωνία παρέχει βιότοπο για 1000 περίπου είδη ψαριών, ασπόνδυλων, πτηνών, ερπετών και θηλαστικών και
κατ’ επέκτασιν υποστηρίζει τα προς το ζην για εκατομμύρια ανθρώπους.

thaumasea posidinia sea
thaumasea posidinia 1

Προστασία και διατήρηση

Ο κρυμμένος θησαυρός της μεσογείου προστατεύετε από διεθνείς συμβάσεις και από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και λόγω της σημασίας τους χαρακτηρίζονται “οικότοποι προτεραιότητας ” Σύμφωνοι με την ευρωπαϊκή
κόκκινη λίστα οικοτόπων της ευρωπαϊκής επιτροπής χαρακτηρίζονται ως τρωτά.

thaumasea posidinia 2

Κατανομή

Η Ποσειδωνία αποτελεί ενδημικό είδος της Μεσογείου. Έχει αυστηρές οικολογικές απαιτήσεις όπως διαυγή νερά, απουσία ρύπων και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ρύπανση.
Αναπτύσσονται σε αμμώδεις παράκτιους βυθούς από την ακτογραμμή σχεδόν και μέχρι τα 50 μέτρα βάθος όπου μπορεί και διεισδύει το φως του ήλιου.
Έχουν αναπτυχθεί και παρατηρηθεί λιβάδια Ποσειδωνίας στο νησί της Γαύδου και στα 75 μέτρα βάθος λόγο της μεγάλης διαύγειας του νερού στην περιοχή.

thaumasea posidinia 3

Μέγεθος

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι ένα θαλάσσιο αγγειόσπερμο φανερόγάμο φυτό με μακριά φύλλα σαν κορδέλα μήκους μέχρι και 100 εκατοστών. Ο καρπός της μοιάζει με πράσινη ελιά και οι ρίζες της μπορούν να φτάσουν αρκετά μέτρα βαθιά μέσα στον βυθό.

Αναπαράγεται κυρίως με την ανάπτυξη νέων βλαστών ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις και με τη βοήθεια των καρπών που παράγει.

thaumasea posidinia 4

Ανάπτυξη και θρέψη

Τα φυτά της Ποσειδωνίας απορροφούν θρεπτικά συστατικά από το νερό η από το ίζημα του πυθμένα με το ριζικό τους σύστημα και χρησιμοποιώντας τον ηλιο μέσω της φωτοσύνθεσης παράγουν ενέργεια τρέφονται αναπτύσσονται και αναπαράγονται.

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Όπως τα δάση της ξηράς, έτσι και τα λιβάδια της Ποσειδωνίας παράγουν άφθονο οξυγόνο. Έχει υπολογιστεί πως να τετραγωνικό μέτρο θαλάσσιου λιβαδιού Ποσειδωνίας παράγει έως και 14 λίτρα οξυγόνου την ημέρα.
Παράλληλα, τα θαλάσσια λιβάδια έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες δέσμευσης άνθρακα (CO₂). Δεσμεύουν από 5 έως 8 φορές περισσότερο άνθρακα από ότι ένα τροπικό δάσος! Τέλος, υπολογίζεται πως το 20 έως 25% του δεσμευμένου άνθρακα παγιδεύεται στο λιβάδι για χιλιάδες χρόνια. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας λειτουργούν σαν πνεύμονες της θάλασσας και εξασφαλίζοντας έτσι υψηλή διαύγεια και καθαρότητα στα νερά μας. Στη Μεσόγειο, περισσότερα από 50 είδη ψαριών ζουν στα λιβάδια της, ενώ είναι καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής για περισσότερα από 400 είδη φυτών και 1.000 είδη ζώων.

thaumasea home cv

Ακόμη και τα νεκρή φύλλα της Ποσειδωνίας παραμένει πολύτιμη. Τα φύλλα της, τα οποία στη συνέχεια ξεβράζονται στις ακτές, σχηματίζουν θημώνες που προστατεύουν την ακτογραμμή και τις αμμοθινικές ακτές από τη διάβρωση, παρέχοντας παράλληλα διατροφή σε πολλά χερσαία είδη, όπως για τα ασπόνδυλα.
Επιπλέον αποτελούν φυσικό λίπασμα για όλα τα φυτά, τα οποία φυτρώνουν στις αμμώδεις παραλίες.Αυτός ο μοναδικός οικολογικός θησαυρός, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι συγκρίσιμος με τους μεγάλους κοραλλιογενείς υφάλους των ωκεανών ή τα τροπικά δάση, πλέον απειλείται σοβαρά. Η υποβάθμιση της ποσειδωνιας επιταχύνεται. Ειδικά σε περιοχές όπου οι πιέσεις της αγκυροβολίας είναι ανεξέλεγκτες και αυξανόμενες. Η προστασία του κρυμμένου θησαυρού της Μεσογείου, των λειμώνων της Ποσειδωνίας, ξεκινάει από τον ίδιο τον άνθρωπο. Στόχος είναι να συνδέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους με την θάλασσα, δημιουργώντας προσβάσιμες εμπειρίες χωρίς αποκλεισμούς και αναδεικνύοντας την θάλασσα και όλα οσα έχει να προσφέρει.